品味。文化

【憤怒鳥】8月22日同心協力守護鳥島

憤怒鳥大電影2將會於822日聯同憤怒鳥阿雄(Red)、神經鳥阿查(Chuck)以及「間歇性狂暴鳥」阿爆(Bomb)全員回歸,三個好兄弟繼續拍住上,同心協力守護鳥島...

【每日2元,兒童幫助兒童】

幸福不是必然的,有很多兒童因為被疏忽照顧、受虐待等家庭問題,人生變得一片灰暗!如果有您和孩子的支持,就能讓不幸的兒童重現笑顏!

【小小交流生】課外活動鬆一鬆

為進一步鼓勵孩子學好英文,提升他們運用英語溝通的興趣和信心, D Mind Education 特別舉辦「Ruth Miskin – RWI 小小交流生計劃」。除了上課外,今日更走出校園出外參觀不同地點……

【小小交流生】學習英語上學體驗

為進一步鼓勵孩子學好英文,提升他們運用英語溝通的興趣和信心, D Mind Education 特別舉辦「Ruth Miskin – RWI 小小交流生計劃」, 當日更安排到達Woodbury Down Primary School……

【小小交流生】學習英語遊倫敦

為進一步鼓勵孩子學好英文,提升他們運用英語溝通的興趣和信心, D Mind Education 特別舉辦「Ruth Miskin – RWI 小小交流生計劃」,選出課程中表現出眾的學生親身飛往英國進行交流和生活體驗……

【拍攝小貼士】親子攝影師與您分享

平時同小朋友影相真係有啲難度,仲要影得好同靚更加難!有乜方法可以影得好?今次就請咗親子攝影師同大家分享拍攝小貼士,齊齊影靚相……

【攝影攻略】親子攝影師與您分享

平時同小朋友影相真係有啲難度,仲要影得好同靚更加難!有乜方法可以影得好?今次就請咗親子攝影師同大家分享攝影竅門,齊齊影靚相……

【有共鳴】運輸署邀葉德嫻拍片勿做自私精

有邊個搭車未遇過以下情況,運輸署邀請藝人葉德嫻拍攝短片,在坐巴士、港鐵時提醒及教育身邊乘客應兼顧旁人,勿做自私精!

【迪士尼新作】全新歌舞電影《魔法保姆》

繼《美女與野獸》後,迪士尼又一華麗歌舞鉅製《魔法保姆》Mary Poppins Returns 將於2019年1月31日隆重獻映!

【自拍無難度】無需攝影師的專業影樓

從前要拍攝高質相片,往往要上影樓對住個唔多熟嘅攝影師拍攝,其實真係有點難度,由現正開始就可以改變喇!呢間自拍館以專業影樓級背景紙、獨特設計圖案與實景背景……

【新片速遞】失驚無神一家人

做父母難,做養父母更難!而且唔單止收養一個,仲係一次過收養三姊弟,等佢哋可以喺同一個家庭成長,係愛 ? 定係責任?

「巨型『聲』光泡泡」首次登陸香港

灣仔驚現直徑達六米「巨型『聲』光泡泡」,公眾只需靠近及輕碰,泡泡就會隨著跟你互動的節奏,360度的迷人光影及聲效,美麗絕倫不失為一個打卡好地方...