開卷有益

【親子時光】Peppa Pig 兒童圖書系列套裝

有很多家庭日日都給小朋友 對著一些電子產品,不如轉轉佢,同佢地講下故事啦....

【小小科學家】認識「水」、「空氣」

暑假唔使返學,家長都會安排課外活動俾子女學吓!除咗琴、棋、書、畫,有無諗過啟發吓小朋友對科學嘅知識?本月底就有一個主題為「水」和「空氣」嘅科學實驗課,帶小朋友去了解吓吖!

【來來來】感染一下藝術氣息先!

美術嘅嘢,的確唔係人人都識。不過小編相信,睇得多,唔多唔少都一定會受感染嘅!香港嘅美術展已經唔多,所以邊到有,就要馬上把握機會!今個月嘅3-25日,繪本家龍家昇 (Kasing Lung) 就會舉行首個香港個人作品展⋯⋯

如何協助小朋友啟發孩子潛能?

要激發小朋友潛能?唔可以亂咁嚟嘅!趁住暑假有空檔,不如帶小朋友去俾啲專家,激發吓內裡潛能,學習一下課堂以外嘅新事物,令腦仔發育好啲、快啲!

【暑假有咩玩】海上學堂聽過未?

每位學童都對暑假十分期望,無辦法啦,喺香港讀書,精神係會比較緊張,真係好想放個長假俾腦袋休息吓!嚟緊就放暑假喇,有無諗過帶埋囝囝囡囡,邊旅遊邊學習,嚟個快閃海上學習旅程?

潮爸爸‧大話妹

作者以幽默時尚的文風、富有「香芋蛋糕色彩」的甜美插畫,包裝出一本老少咸宜...

全港首推日本幼兒家庭教材No.1 巧虎來了!

在日本大獲好評的幼兒家庭教養育兒教材-「巧虎」,將於本年9月由《智養寶》誠意帶予全港父母!

潮媽教主All in one

出世啦!第二個bb出世啦!<潮媽教主All in One>係一本由懷孕到迎接初生bb的準備......

Henry's House - Space

相信父母們一定曾經面對過這問題:如何鼓勵正在長大的孩子,尤其是男孩子,自己看書呢?



怪獸家長

香港是有一個奇怪的地方。這裡集合全球各地的都市問題,諸如都市病橫行、嚴重污染、交通擠塞、居住環境擠迫等。

《BB遊世界》

誰說準媽媽不可以去旅行?一向自稱旅行狂的作者曾經1年去9次旅行,但後來知道自己懷孕,擔心要待孩子長大後才可延續旅遊夢,於是悶悶不樂。

《真的放手讓你飛》

做父母的,當然愛錫自己的子女。那怕他們長到八十歲,只要自己一天健在,也會把他們好像孩子般寵愛。