親子。育兒

【停課不停學】商場推出網上STEM工作坊

小朋友停課,唔少媽咪每日都諗盡辦法搵野俾佢地玩、陪佢地玩,呢個商場就推出網上直播STEM工作坊,咁就有人陪小朋友玩🤫😆

【停課不停學】開放豐富跨學科及年級網上資源

停課嘅時間延長咗,中、英、數、常等等每一課嘅學習都唔可以停低📚,牛津就開放咗大量嘅跨學課、跨年級嘅網上學習資源,咁就好方便小朋友喺屋企溫書📖🙆🏻‍♀️!

【Mami開心趣趣】可愛小男孩邊吃邊喊不想結婚!

太可愛🤣🤣!小男孩非常認真,希望長大不會後悔🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

【停課不停學】牛津開放大量英語網上讀物

最近宣布咗全港學校延遲復課👧🏻🙋🏻‍♀️,牛津開放大量英語網上讀物同教材📝🔍,仲有可以同朋友一齊邊玩邊學嘅手機App📱,留喺屋企都可以繼續有趣咁學習📚!

【催淚廣告】媽媽們最討厭的事是?

原本生氣的媽媽竟然哭了😭? 看完便會發覺每個孩子其實都有一顆善良的心💖,希望小朋友可以一直這麼純真!

【流淚不止】韓國媽媽用VR與病逝女兒重逢

洋蔥😭!睇到媽媽一直伸手想撫摸女兒就好心酸,希望媽媽可以喺VR世界裡面得慰藉.....

【武漢肺炎】簡單DIY改造應急兒童口罩

成人口罩難買!小朋友口罩簡直係難上加難呀😫尤其係0至3歲嘅BB就更加係難上加難!呢位臺灣媽咪就用咗簡單方法成功改造咗應急用兒童口罩😷!

【網上英語課程】隨時隨地與外藉老師上英文堂

停課不停學!學生喺屋企都可以繼續學習📚,Hello Kiddo就推出Story Builder網上英語會話課程,小朋友喺屋企都可以一對一學習英文🙋🏻‍♀️!

【Mami髮型屋】兩款可愛小公主髮型

最近小朋友都唔洗返學,各位媽咪又多咗機會同小朋友試下新造型👧🏻^^就算留喺屋企都要靚靚啊✨!

【#武漢肺炎】抗疫手冊(小朋友和工人姐姐)篇

最近大家打仗都打到身心疲憊, 大家忙於搶口罩和搶消毒用品嘅同時, 如果家中有工人姐姐,唔好忘記要教導佢地如果抗疫,為佢地灌輸正確嘅衛生意識啊!大家同心合力,打好呢場仗, 抗疫戰爭一定要贏!

【親子DIY】在家輕輕鬆鬆DIY紙板遊戲!

小朋友留係屋企發哂吽豆🤔?其實自製紙板遊戲嘅製作同玩法都好簡單!😚就同小朋友一齊DIY親子遊戲玩啦!!👩‍👧‍👦💕

【Mami小畫室】超簡單半圓畫海洋生物

👩🏻‍🎨媽媽們快啲嚟同小朋友一齊畫可愛海洋生物,順便學下海洋生物嘅英文✍🏻~